top of page

Het Project

In 2017 raakte ik betrokken bij project 'Football Makes History. Organisator was Euroclio, het Europese samenwerkingsverband van mensen die met geschiedeniseducatie bezig zijn. Doel was aan de hand van voetbalgeschiedenis lesmateriaal te maken waarmee inclusie kon worden bevordert en uitsluiting en discriminatie werd tegengegaan. Het materiaal was bedoeld voor zowel het reguliere (jongeren)onderwijs als voor lessituaties daarbuiten, bijvoorbeeld bij jeugdcentra of vluchtelingenwerk.

​

Ik ontdekte dat een grote groep lange tijd van het voetbal was uitgesloten en dat hun geschiedenis onbekend en verwaarloosd was. Ze was in verhalen over het voetbalverleden vrijwel onzichtbaar. Het betrof: de vrouwen. Het zette me aan het denken over de zichtbaarheid van vrouwen in de geschiedenis in het algemeen en die van mijn eigen omgeving in het bijzonder. Vrijwel tegelijkertijd, het was inmiddels 2019, koos de organisatie van de Internationale Vrouwendag in Parkstad voor het thema 'Zichtbaarheid van vrouwen in de regio'.

​

Opnieuw twee jaar later maakte ik werk van mijn nieuwsgierigheid betreffende de geschiedenis en de zichtbaarheid van 'Parkstadvrouwen'. Het eerste (deel)resultaat daarvan is het boek 'Parkstad Prima Donna's. 100 levensverhalen van bijzondere Parkstadvrouwen.

​

Inmiddels heb ik al ruim 400 dames en aan vrouwennamen gerelateerde zaken waarvan ik het levensverhaal en de geschiedenis kan beschrijven. Dit eerste exemplaar van Parkstad Prima Donna's zal dus vrijwel zeker een vervolg krijgen.

Parkstad Prima Donna's

Stichting Ouwe Leem i.o.

'Ut is Ouwe Leem' betekent dat iets niet veel soeps is, het stelt niet veel voor, je hebt er weinig aan. Dat vinden mensen ook vaak van geschiedenis. Het is voorbij, geweest. Het heden en de toekomst, die zijn belangrijk. Maar waarom maakt iedereen dan foto's en bewaart die? Waarom houden we vast aan oude spullen, zijn films en boeken over vroeger zo populair en genieten we van oude steden? Blijkbaar hebben we behoefte aan die 'Ouwe Leem'. Waarom? Omdat onze levens nu en in de toekomst hun basis hebben in het verleden. Wie en wat ben je immers zonder verleden? 

De Stichting Ouwe Leem i.o. wil met name de Limburgse geschiedenis onderzoeken, beschrijven, presenteren en haar zo bewaren. Dit doet zij op alle mogelijke manieren. Daarbij biedt de stichting 'creatieve makers' een (betaald) podium. 

Contact

+31 6 29 08 51 77

  • Instagram
bottom of page